Skip Navigation

Selecteer taal

Versleten kogelgewrichten?

Zo kunt u deze controleren

Kogelgewrichten zijn aangebracht in de ophanging van bijna alle moderne auto's en vormen een belangrijk onderdeel van het ophangingssysteem. Kogelgewrichten zijn één van de belangrijkste scharnierpunten voor de ophanging voor verbinding van de stuurarmen van de auto met de fusees of spindels. De voorste kogelgewrichten zorgen er tevens voor dat de voorwielen en de ophanging naar voren, naar achteren, omhoog en omlaag kunnen bewegen wanneer het stuur wordt gedraaid tijdens het rijden en wanneer de auto over een oneffen wegdek rijdt.

Moderne kogelgewrichten kunnen niet worden onderhouden; een groot aantal gaat de levensduur van uw auto mee.Het is van belang de symptomen te herkennen van eventueel beschadigde kogelgewrichten omdat kogelgewrichten een cruciale rol spelen in het ophangingssysteem. Als een probleem wordt geconstateerd bij een kogelgewricht wordt aanbevolen het beschadigde en het onbeschadigde kogelgewricht als paar te vervangen. Dit omdat bij beginnende beschadiging van een kogelgewricht de andere zijde meestal snel volgt.

Wat is een kogelgewricht? Even een kleine opfrissing

Voordat we verder gaan, moeten we eerst even kijken wat een kogelgewricht is.

Een kogelgewricht is meestal van het ontwerp kogel-in-kom, gesmeerd met vet en afgedekt met een stofhoes. Moderne kogelgewrichten zijn afgedicht; dit voorkomt beschadiging van het gewricht door vuil, zand en andere onzuiverheden, maar voorkomt tevens onderhoud. Bij een probleem met het kogelgewricht betekent dit meestal dat het gehele samenstel moet worden vervangen.

Afhankelijk van het type ophanging beschikken de meeste auto's over bovenste en onderste kogelgewrichten. De onderste kogelgewrichten zijn meestal groter en slijten sneller vanwege het gewicht van de voorzijde van de auto dat op de gewrichten rust.

Klik hier voor ons gedetailleerde artikel over kogelgewrichten.

Er zijn een aantal symptomen waaraan kan worden herkend dat de kogelgewrichten beginnen te slijten. 

ball-joint-design

Dit zijn onder andere:

Hoe kan worden gecontroleerd op versleten kogelgewrichten?

Het kan zijn dat de symptomen van versleten kogelgewrichten zich langzaam ontwikkelen (u kunt deze een tijdje niet in de gaten hebben). Wanneer u echter een van de bovenstaande symptomen heeft opgemerkt of gewoon de kogelgewrichten nogmaals wilt controleren, dan kan dit het beste worden uitgevoerd tijdens het rijden; daarna kan een visuele inspectie worden uitgevoerd.

Versleten kogelgewrichten controleren tijdens het rijden

Controleren van de kogelgewrichten tijdens het rijden is niet ingewikkeld:

1. Maak een proefrit met de auto

Rijd met de auto op een openbare weg op de snelheidslimiet en let vooral op de motor, de stuurinrichting en de totale prestaties van de auto.

Waar moet op worden gelet?

Trillingen – wanneer een kogelgewricht slijtage vertoont, dan komt deze los waardoor trillingen kunnen ontstaan die u tijdens het rijden via de vloer of het stuur voelt.

Stuur wijkt af naar links of rechts – versleten kogelgewrichten zorgen ervoor dat de stuurinrichting vanzelf naar links of rechts afwijkt. Dit kan tevens leiden tot ongelijkmatige bandenslijtage.

2. Rijden over verkeersdrempels

Na het rijden op snelheidslimiet, rijd dan met de auto naar een plek met verkeersdrempels en rijd met een lage snelheid. Stop en start enkele keren en draai enkele keren.

Waar moet op gelet worden?

Geluid – dit kan een bonkend of piepend geluid zijn. Een bonkend geluid wordt veroorzaakt doordat de versleten kogelgewrichten rammelen wanneer de ophanging omhoog en omlaag boven de weg beweegt. Het piepende geluid wordt veroorzaakt door de rubberen hoes die het vet in het kogelgewricht beschermt; wanneer de hoes beschadigd is, begint het kogelgewricht te piepen. Deze geluiden worden harder wanneer de kogelgewrichten meer slijtage vertonen.

3. Het stuur draaien

De laatste stap is parkeren van de auto en de wielen enkele keren van links naar rechts te draaien terwijl wordt gelet op geluid vanaf de kogelgewrichten.

Visueel controleren van kogelgewrichten

Na het controleren van de kogelgewrichten tijdens het rijden, is het tijd voor een visuele en fysieke inspectie. Zorg dat de volgende gereedschappen aanwezig zijn voordat u begint:

  • Krik
  • Krikstandaarden
  • Zaklamp
  • Breekijzer
  • Wielmoersleutel
  • Houten blokken of wielblokken

Een visuele en fysieke inspectie bestaat uit de volgende stappen:

1. Controleren van de bandenslijtage

Losse kogelgewrichten kunnen de ophanging niet uitgelijnd houden tijdens het rijden. Dit versnelt de bandenslijtage doordat het rubberprofiel de grond ongelijkmatig raakt. Wanneer scherpe kanten op een band worden opgemerkt (ongelijkmatige slijtageplekken op een band) of dat de voorzijde van de wielen uitsteken (toespoor), dan bestaat de kans dat de kogelgewrichten verder moeten worden onderzocht. Wanneer de bandenslijtage echter aan beide zijden gelijk is, wordt het probleem waarschijnlijk niet veroorzaakt door de kogelgewrichten, maar door te zachte banden.

2. De wielmoeren losdraaien

Draai de wielmoeren los, zodat deze handvast zitten. Zo kan het wiel rond zijn as worden gedraaid zonder dit volledig te verwijderen.

3. De auto omhoog krikken en wielblokken achter de wielen plaatsen

Krik de voorzijde van de auto omhoog en borg deze op krikstandaarden. Plaats wielblokken of houten blokken achter de achterwielen om te voorkomen dat de auto kan wegrollen. Hierdoor is het makkelijker de kogelgewrichten te controleren.

4. De band op zijn as heen en weer bewegen

Pak de boven- en onderzijde van de band vast en beweeg de band heen en weer langs de wielas. Wanneer de kogelgewrichten goed werken, is er weinig tot geen speling in deze beweging aanwezig.

Waar moet op worden gelet?

Geluid en speling vanaf de bovenzijde – dit geeft een probleem aan met het bovenste kogelgewricht.

Geluid en speling vanaf de onderzijde – dit geeft een probleem aan met het onderste kogelgewricht.

5. Het wiel verwijderen

Verwijder het wiel en gebruik een zaklamp om de bovenste en onderste kogelgewrichten visueel te controleren.

Waar moet op gelet worden?

Ziet u tekenen van roest, beschadiging aan de stofhoes, vetlekkage of een ander potentieel probleem? Zo ja, dan moet het kogelgewricht waarschijnlijk worden vervangen.

6. Loswrikken van het kogelgewricht

Gebruik de koevoet en probeer de onderste stuurarm en de fusee (de twee onderdelen verbonden door het kogelgewricht) los te wrikken.

Waar moet op worden gelet?

Overmatige speling en beweging of klikkende geluiden zijn een symptoom dat de kogelgewrichten te los zitten.

7. Het wiel terugplaatsen

Nadat de visuele inspectie en het testen van het kogelgewricht is voltooid, moet het wiel worden teruggeplaatst, de auto omlaag worden gebracht en de wielmoeren worden vastgezet met het juiste koppel.

8. Herhalen voor de andere wielen

Nadat de werkzaamheden aan het eerste wiel zijn voltooid, moeten de andere drie wielen worden gecontroleerd door stap 2 t/m 7 te volgen.

Kogelgewrichten van hoge kwaliteit

Tijdens het vervangen van kogelgewrichten is kwaliteit van het grootste belang; de kogelgewrichten moeten ten slotte het gewicht van de gehele auto dragen.

MOOG heeft een assortiment premium kogelgewrichten van hoge kwaliteit voor alle merken en modellen. Gebruik onze onderdelenzoeker om de juiste kogelgewrichten voor uw auto te vinden.

Of ontdek hoe slijtage door schuren op de kogelgewrichten kan worden voorkomen met MOOG TV

 

De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor ontspannings- en informatiedoeleinden en dient niet te worden gebruikt in plaats van professioneel advies in te winnen bij een erkende technicus of monteur. Wij raden u aan om een erkende technicus of monteur te raadplegen als u specifieke vragen of twijfels hebt met betrekking tot een van de onderwerpen die in dit document aan de orde komen. In geen geval zijn wij aansprakelijk voor enig verlies of schade veroorzaakt door uw vertrouwen op eender welke inhoud.

GERELATEERDE ARTIKELEN


Het hoe en waarom van het vervangen van kogelgewrichten


Meer info


Coating en stalen dop kogelgewrichtbehuizing


Meer info


Flensmoeren en moeren met zinc-flake coating, synthetisch vet en metalen afdichtringen


Meer info


Hoe vaak moeten de stuurinrichting en de ophangingssystemen worden gecontroleerd?


Meer info


Kunt u in een auto rijden met een gebroken ophanging?


Meer info


Uw auto en kuilen in het wegdek


Meer info